Alexis Tsipras celebrant la victòria de les eleccions gregues |
Tsipras ha
comentat en més d’una ocasió que, del 1989 ençà, a l’espectre cultural europeu hi ha hagut dues ètiques rellevants: una ètica de l’economia i una ètica de la
política. D’acord al
lèxic gramscià, es tracta de postures que pugnen per l’hegemonia del
continent tot dividint i transformant les estructures heretades, entre les quals hi trobem les relatives a les lluïtes engegades durant la Guerra Freda i diversos intents per coordinar els països europeus. Així i tot, des de fa un parell de dècades, l’ètica de l’economia ha estat l’imperant. Per tal de fer-li front, Syriza ja ha proposat un seguit de mesures que mirarà de dur a terme des del govern. Gairebé tot està per fer.
Cal assenyalar que, més enllà de Syriza y el complex estat actual de la societat hel·lena, Tsipras sembla ser un punt de trobada efectiu per una Europa alternativa. D’una banda, és el líder oficial de l’Esquerra Europea, amb la seva corresponent posició al Parlament Europeu. Però, no obstant això, també cal entendre-ho com un símbol d’esperança transversal a nivell ideològic. Per exemple, si ens ho mirem des del Regne d’Espanya, podem observar com els partits opositors al borbonisme (IU, ICV, Podemos, Compromís, Més, etc.) n’han fet de la victòria d’ahir una cosa pròpia. Alguns d
Alexis Tsipras amb Oliver Stone i Slavoj Zizek |
Val a dir que tot aquest debat ha estat ben present a Barcelona. Al respecte podem recordar el cicle “En comú”, organitzat ara fa dos anys pel CCCB (amb participants com l’Ülrich Beck, Peter Burke o Josep Ramoneda, entre d’altres), i el cicle “D. O. Europa” que, sota l’auspici de l’Ajuntament de Barcelona, l’any passat es va dur a terme al Born Centre Cultural (on Mònica Terribas entrevistà Zigmunt Bauman, Aleksandra Kania, Susan George, Saskia Sassen, Sami Naïr i Orhan Pamuk).
Tant els mitjans de comunicació com les forces parlamentàries i els filòsofs han cultivat un quadre on la victòria de Syriza genera una forta expectació. Amb tot, reprenent l’expressió de Tsipras, la irrupció d’una ètica de la política hauria de trencar la inèrcia per la qual els europeus han interioritzat que fer política és poca cosa més que imitar les ONG (la qual cosa potser li fa competència a l’Església, però incomoda ben poc a la Troika). Per dir-ho amb Max Weber: una ètica de la política ha de correspondre’s amb l’ètica de la responsabilitat, no pas (merament) de la convicció.
No comments:
Post a Comment